Naukowy.pl

Ścisłe => Matematyka => Zadania => Wątek zaczęty przez: lwgula w Luty 07, 2011, 10:13:04 pm

Tytuł: Suma dwóch nieparzystych kwadratów = podwojony kwadrat nieparzysty.
Wiadomość wysłana przez: lwgula w Luty 07, 2011, 10:13:04 pm
Wydawało mi się, że
for all a,b,c ∈{1,3,5,...}: a^{2} + b^{2} = 2c^{2} ⇔ a = b = c.
Obalenie powyższej równoważności polega na tym, że
for all a,b,c ∈{1,3,5,...}: a^{2} + b^{2} = 2c^{2}  ⇒  a = b = c lub ... .
For some ... i for some a,b,c ∈{1,3,5,...}:
Zobacz THEOREM 6 za pośrednictwem http://lwgula.pl.tl/