Naukowy.pl

Na początek => Na każdy temat => Hobby => Wątek zaczęty przez: WinterhearT w Marzec 28, 2007, 09:49:28 pm

Tytuł: Gastronomia
Wiadomość wysłana przez: WinterhearT w Marzec 28, 2007, 09:49:28 pm
Ja tam lubie gotować, piec, smarzyć:D i nigdy mi mało fajnych przepisów więc jeśli jakieś macie to je tu podsmerfujcie:D :P  :P
Tytuł: Gastronomia
Wiadomość wysłana przez: shonia w Marzec 29, 2007, 05:17:39 am
aż dziw, że są jeszcze mężczyźni, którzy lubią gotować ;)

ja też mogłabym godzinami siedzieć w kuchni, pichcić, eksperymentować... ;)

eh, idę na śniadanie :P
Tytuł: Gastronomia
Wiadomość wysłana przez: Rogaty w Marzec 29, 2007, 03:03:46 pm
Ja lubiłbym gotować gdybym umiał :P
Tytuł: Gastronomia
Wiadomość wysłana przez: shonia w Marzec 29, 2007, 03:09:55 pm
Rogaty, to nie jest jakoś specjalnie trudne :P wystarczy odpowiednie podniebienie :P
Tytuł: Gastronomia
Wiadomość wysłana przez: Rogaty w Marzec 29, 2007, 03:16:56 pm
No to którejś soboty biorę ksiązkę kucharską, ojca do pomocy i coś popróbuję :D
Tytuł: Gastronomia
Wiadomość wysłana przez: shonia w Kwiecień 23, 2008, 08:02:32 pm
odświeżam stary temat, głównie na prośbę Mitha :P
moje kucharzenie to nic specjalnego, mam tam gdzieś swoje popisowe dania, jak każdy, ale to głównie sprawa przypraw, które uważam za jedną z ważniejszych rzeczy w kuchni ;)
jak mówiłam, potrzeba mi trochę więcej czasu na przejrzenie mojego zbioru i wpisanie kilku moim zdaniem fajnych przepisów, ale Mith obiecuję, że będzie to na dniach, najpóźniej w niedzielę ;)

zapraszam smakoszy do dyskusji :)
Tytuł: Gastronomia
Wiadomość wysłana przez: _Mithrandir w Kwiecień 23, 2008, 08:55:08 pm
Heh, czuję się wyróżniony  :grin: No to czekam :) Szkoda tylko, że gotować nie umiem :P
Tytuł: Gastronomia
Wiadomość wysłana przez: nicola88 w Kwiecień 23, 2008, 10:11:37 pm
A ja gotować chyba umiem, ale napewno uwielbiam to robić :) I jak mam dla kogo gotować to gotuje z wielką przyjemnością, bo ja nie mogę takich frykasów jadać  :wink:

A mam taki przepis dla osób kulinarnie uzdolnionych inaczej  :wink: Czyli jak, ktos ma dwie lewe rence do gotowania to napewno poradzi sobie z tym i będzie smaczne ( a co najlepsze to bardzo szybko sie robi ).

Sałatka na szybko :

2 puszki kukurydzy,
1 puszka groszku,
2 puszki fasolki czerwonej,
2 puszki fasolki białej,
2 słoiczki selera (dużo osób bierze go za makaron w sałatce, bo wygląda jak nitki  :lol: )
5-6 jajek ugotowanych na twardo.
1 słoiczek majonezu
sół, pieprz.

Wszystkie składniki z puszki wrzucic na durszlak, aby odciekły. W tym czasie pokroic jajka w kostke. Wszystko wrzucić do dużej miski doprawić, dołożyć majonez, wymieszać i gotowe  :mrgreen:  Dać sałatke do lodówki i najlepsza jest na drugi dzień jak przejdzie, ale nawet po paru godzinach jest już dobra. A większość ludzi nawet nie pozwalała mi jej donieść do lodówki jedli odrazu  :lol:

Przepis prosty i nieskomplikowany, dla początkujących jak znalazł  :wink:
Tytuł: Gastronomia
Wiadomość wysłana przez: _Mithrandir w Kwiecień 23, 2008, 10:18:04 pm
nicola88, chyba się skuszę ;) Ale to dopiero w weekend. Sam postaram się jeden przepis wrzucić też na sałatkę ;) Ale to jutro, bo muszę znaleźć.

A sama technika gotowania itp. to na czym to to polega?
Tytuł: Gastronomia
Wiadomość wysłana przez: shonia w Kwiecień 24, 2008, 08:45:14 am
Cytat: _Mithrandir
A sama technika gotowania itp. to na czym to to polega?

każdy ma swoją ;)

ja podobnie jak Nikolcia, uwielbiam pichcić i mogę nawet sama nie jeść, ale ważne że innym będzie smakować.

Nikolcia, w tym selerem u mnie też były podobne przeboje :D
Fajna sałatka, zapowiada się na miłą mieszankę smakową, tylko jeśli o mnie chodzi, to wyrzucę w tego groszek :P

Ja mam dwie swoje najukochańsze sałatki:

Sałatka numer jeden:
puszka kukurydzy
kawałek sera żóltego (najlepiej nie ostrego)
kawałek szynki
puszka ananasa
majonez

kukurydzę odsączyć, pozostałe składniki pokroić w kostkę, wszystko wrzucić do miski, dołączyć majonez i wymieszać.
Nie podaję dokłądnych proporcji, robię na oko i zawsze wychodzi. Prosta, smaczna i szybka. No i do wszystkiego pasuje. Nie przyprawiam ;)

Sałatka numer dwa: (chyba ulubieńsza niż ta piersza)
pokrojony w małe kawałki por(y)
posiekane białko z ugotowanego jajka (lub dwóch)
potarty żółty ser
majonez

i znów nie podaję proporcji, robię to na bazie pora i dodaję potem resztę do smaku. nie przyprawiam, bo używam do tej sałatki majonezu kieleckiego, nie wiem czy ktoś się z nim spotkał. jest dosyć słony i ma bardzo intensywny smak.
Tytuł: Gastronomia
Wiadomość wysłana przez: nicola88 w Kwiecień 24, 2008, 11:59:08 am
Cytat: shonia
Nikolcia, w tym selerem u mnie też były podobne przeboje  


Ja ktoś do mnie przychodzi to zawsze sie pyta : " masz może tą sałatkę z makaronem"  :lol: , albo "daj mi przepis na ta sałatke z makaronem "  :mrgreen:

Ja nie wiem, ale ten seler to mi w ogole nie smakuje jak makaron  :razz:
Tytuł: Gastronomia
Wiadomość wysłana przez: Scull w Kwiecień 24, 2008, 12:01:05 pm
Cytat: nicola88


Ja ktoś do mnie przychodzi to zawsze sie pyta : " masz może tą sałatkę z makaronem" :lol: , albo "daj mi przepis na ta sałatke z makaronem " :mrgreen:

Ja nie wiem, ale ten seler to mi w ogole nie smakuje jak makaron :razz:


Nie smakuje, ale tak wygląda :-). Sam się nadziałem i mówię do koleżanki: "A zrobisz na imprezkę tę sałatkę z makaronem i kukurydzą?" :D.
Tytuł: Gastronomia
Wiadomość wysłana przez: _Mithrandir w Kwiecień 24, 2008, 03:32:03 pm
A to w takim razie moja ulubiona sałatka:

Sałatka "gyros":

0,5 kg piersi kurczaka
1-2 ząbki czosnku
4 małe cebule
6 ogórków kiszonych
1 puszka kukurydzy
1 kapusta pekińska
2 pomidory lub papryka konserwowa na wierzch
majonez, ketchup pikantny

Piersi pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Nie solić i nie pieprzyć. Po ostygnięciu przełożyć do miski. Cebulę pokroić w cienkie piórka i położyć na mięsie. Ogórki pokroić w kostkę, położyć na cebulę i posmarować ketchupem. Kukurydzę odcedzić i wsypać. Kapustę pokroić w cienkie paski, położyć na kukurydzę. Czosnek zmiażdżyć i zmieszać z majonezem i ketchupem. Taki sos rozsmarować na kapuście. Na wierzch położyć pokrojone pomidory lub paprykę. Nie solić.

Z czystym sumieniem mogę polecić, bo zawsze znika ze stołu najszybciej ;)
Tytuł: Gastronomia
Wiadomość wysłana przez: Scull w Kwiecień 24, 2008, 04:00:48 pm
_Mithrandir, ja mam podobny przepis na tę sałatkę, jednak z małymi modyfikacjami.

Zamiast cebuli - por. (mi po zbyt dużej ilości cebuli wątroba się bulwersuje, więc z porem jest dla mnie bardziej wskazane)
Zamiast ogórków kiszonych - ogórki po żydowsku - całość wychodzi mniej kwaskowata.

Do tego robię sos taki jak z Twojego przepisu (jednak zamiast czosnku daję taką "kostkę czosnkową" - Knorr bodajże). i każdą warstwę (tj. kurczak, por, kukurydza ...) pokrywam tym sosem.
Na wierzch daję pokrojoną pekinkę i troszkę posypuje VEGETĄ.

Jeśli ktoś dba o linię można użyć majonezu light.  :grin:
Tytuł: Gastronomia
Wiadomość wysłana przez: _Mithrandir w Kwiecień 24, 2008, 04:04:30 pm
Scull, to już takie niuanse ;) Widziałem kilka różnych przepisów na tą sałatkę, ale wszystkie różnią się tylko szczegółami. Ja podałem przepis, według którego robi się tą sałatkę u mnie :) Jak ktoś lubi, to przecież może sobie coś dodać/usunąć/zastąpić.
Tytuł: Odp: Gastronomia
Wiadomość wysłana przez: Sweethearh w Grudzień 01, 2020, 02:13:40 pm
No, tak? Czy ktoś z was już otwarł swój biznes gastronomiczny? Ja już prawie tak... Jeszcze tylko kupię  gastromania.pl maszyny do produkcji czekolady (https://gastromania.pl/maszyny-do-produkcji-czekolady.html) i gotowe, można działać. Tak... Będę zajmować się produkcją czekolad najróżniejszego pokroju.