Naukowy.pl

Techniczne => Informatyka (IT) => Dyskusje => Wątek zaczęty przez: Prezes w Luty 05, 2006, 02:39:13 am

Tytuł: Procesory w domowych komputerach
Wiadomość wysłana przez: Prezes w Luty 05, 2006, 02:39:13 am
Przyjaciele,

Możecie mi pokrótce wyjaśnić dlaczego najnowszej generacji procesory są łączone w pary (przynajmniej tak mnie poinformowano w sklepie) ? Dlaczego Intel nie zwiększa częstotliwości zegara jak to robił dotychczas ? Dlaczego bariera ok. 4GHz okazała się nie do pokonania ? Co ich blokuje ? Technologia ? A może warunki pracy procesora z zegarem np. 8GHz (2x4GHz) to znaczący wzrost temperatury a co za tym idzie przynajmniej przebudowa układów chłodzących a może całej konstrukcji płyty głównej ?

Poza tym zastanawia mnie jeszcze kilka kwestii odnośnie tego tematu. Jak one są łączone ? Czy uszkodzenie jednego z nich powoduje kompletne zamarcie sprzętu czy wówczas komp działa, ale na drugim (sprawnym) procesorze obiżając jedynie częstotliwosc zegara z 8GHz do 4GHz. Czy muszą być łączone procesory o tym samym zegarze ? Czy można łączyć np. 1GHz (z jakiegoś starego kompa) z nowym np. 3GHz prockiem ? Czy łączenie procesorów też ma jakaś swoją granice możliwości ? Czy to już nie jest zalążek sztucznej inteligencji - łączenie procesorów ?
Tytuł: Procesory w domowych komputerach
Wiadomość wysłana przez: boundrose w Luty 05, 2006, 04:12:23 pm
juz Ci wyjasniam

obecne procesory Intela sa wykonane w oparciu o architekture Netburst. Wprowadzono ja w procesorach P IV, umozliwila ona m.in zwiekszenie taktowania procesorow intela. Jedna podczas pierwszych testow okazalo sie ze taktowany 1,5Ghz Pentium IV przegrywa w znacznej czesci benchmarkow z procesorem PIII, taktowanym 1Ghz, nie mowiac o najmocniejszym PIII z 512cache'u i taktowanym 1,4Ghz ktory smialo rywalizuje z obecnymi Celeronami 2,5Ghz.
Więcej (http://www.tomshardware.pl/cpu/20050525/pentium4-01.html)

Nie tylko taktowanie stanowi o wydajnosci procesora, jednak pogon za dobrymi z pkt. widzenia marketingu megahercami sprawil ze Intel wszedl w slepa uliczke.

Nie mozna bez konca zmniejszac procesu technologicznego gdyz:
-efekt skali nie dziala. Gdyby mrowka mialaby rozmiar czlowieka zalamalaby sie pod swoim ciezarem. Nie da sie tez zbudowac dzialajacego samochodu o dlugosci 1mm, przez proste zeskalowanie obecnych modeli
-wraz ze zmniejszaniem zmieniaja sie prawa fizyki rzadzace procesami. W gre wchodzi mechanika kwantowa.
Ponadto obecne procesory intela pobieraja olbrzymie ilosci mocy oraz wydzielaja niemala ilosc ciepla ktore rodza juz duze trudnosci (http://www.tomshardware.pl/cpu/20041114/index.html)


Cytuj
Jak one są łączone ?


jesli chodzi o dwurdzeniowce, w przypadku intela(po lewej) - beznadziejnie:
http://amdzone.com/pics/cpus/athlon64/fx60/eevsa64architecture.jpg
takie rozwiazanie az prosi o dopisek: pseudo-dwurdzeniowe

w przypadku dwoch osobnych procesorow jest podobnie, tj plyta glowna posiada dwa lub wiecej socketow na procesory ale rozwiazania firmy intel sprawiaja ze procesory musza rywalizowac o magistrale. Lepszym rozwiazaniem sa magistrale dedykowane dla kazdego procesora.

Cytuj
Czy uszkodzenie jednego z nich powoduje kompletne zamarcie sprzętu czy wówczas komp działa, ale na drugim (sprawnym) procesorze obiżając jedynie częstotliwosc zegara z 8GHz do 4GHz.


gdzies naptokalem sie na reklame zestawu z Procesorem Intel Pentium D820: " z procesorem o łącznej mocy 5,6ghz !!!". Oczywiscie ze taktowan rdzeni sie nie dodaje, arytmetyka nie ma tutaj zadnego zastosowania.
Rekord swiata taktowania(nie wydajnosci) uzyskany przez zapalencow  nalezacy do Intela to stabilne 7,9Ghz chlodzone cieklym azotem albo 3stopniowa kaskadą (juz nie pamietam  :wink:  ). 8ghz o ktorych piszesz jeszcze dlugo nie bedzie dostepne dla zwyklych smiertelnikow.
Jesli jeden rdzen ulegnie uszkodzeniu, wysoce prawdopodobne jest ze procesor przestanie wogole dzialac.


Cytuj
Czy muszą być łączone procesory o tym samym zegarze ?


jak dotad tak, najlepiej zeby byly 'identyczne' (nastepuajce po sobie numery serii)

Cytuj
Czy można łączyć np. 1GHz (z jakiegoś starego kompa) z nowym np. 3GHz prockiem ?


nie bardzo  :wink:  Nawet jesli szybszy mialby automatycznie zwolnic do wolniejszego, znajac zycie bylyby na innych platformach, socketach etc...

Cytuj
Czy łączenie procesorów też ma jakaś swoją granice możliwości ?


AFAIK, obecnie seryjnie produkowane plyty glowne maja max 8socketow na procesory, co przy zastosowaniu dwurdzeniowcow da 16 procesorow


Cytuj
Czy to już nie jest zalążek sztucznej inteligencji - łączenie procesorów ?


nie. Polecam lekture o sieciach neuronowych
Tytuł: Procesory w domowych komputerach
Wiadomość wysłana przez: Mr_Maks w Luty 05, 2006, 04:15:53 pm
Cytat: "boundrose"
Cytat:
Czy można łączyć np. 1GHz (z jakiegoś starego kompa) z nowym np. 3GHz prockiem ?


nie bardzo Wink Nawet jesli szybszy mialby automatycznie zwolnic do wolniejszego, znajac zycie bylyby na innych platformach, socketach etc...


Teoretycznie mozna zrobic klaster :)
Tytuł: Procesory w domowych komputerach
Wiadomość wysłana przez: boundrose w Luty 05, 2006, 04:20:22 pm
Cytat: "Mr_Maks"
Cytat: "boundrose"
Cytat:
Czy można łączyć np. 1GHz (z jakiegoś starego kompa) z nowym np. 3GHz prockiem ?


nie bardzo Wink Nawet jesli szybszy mialby automatycznie zwolnic do wolniejszego, znajac zycie bylyby na innych platformach, socketach etc...


Teoretycznie mozna zrobic klaster :)


no jasne ze mozna tylko najlepsza skalarnosc otrzymuje sie z laczenia jednakowych 'modulow'  :wink:

ale co prawda to prawda :)
Tytuł: Procesory w domowych komputerach
Wiadomość wysłana przez: Tulio w Luty 05, 2006, 11:04:28 pm
Ile procesorów by nie łączyli to przez najbliższe lata nie przyśpieszą ich do łącznej mocy 10GHz (ale żeby naprawde tyle dawało a nie 10 procesorów po 1000MHz i że niby tyle :wink: ). Ale jednak nauka idzie w przód i słyszałem że może niedługo być (niedługo = 10/15 lat) bariera przebita nawet w szybkim tempie (jak zaczną to zaraz przebiją) aż do 50GHz - ale jak narazie nie udaje im się tego wykonać (choć niby trwa faza testów), a to "tego wykonać" chodzi o to, że (bo jeszcze nie wspomniałem) mieliby stworzyć procesor (i chyba nie tylko procesor) który by działał w systemie trójkowym (jak narazie wiadomo, że jest dwójkowy) który by miał oprócz prawdy i fałszu (1 i 0) również takie coś jak prawdopodobieństwo (dodatkowa cyferka --> 2) co by dało lepsze zapisywanie (szybsze i bardziej zwięzłe) danych przez komputer/procesor i mogł by dać takie przyśpieszenie - ale z tego co słyszałem to "może" takiej technologii doczekamy się za 10/15 lat (o ile prąd wcześniej się nie skończy) :wink: .

A co do sztucznej inteligencji to komputer by musiał wykonywać około 1 miliarda operacji na sekunde (na razie wykonuje góra 1 milion) żeby był to zalążek sztucznej inteligencji i zaczął (jedynie zaczął) po niekąd rozumować (a to rozumowanie to sprawdzenie wszystkich kombinacji oraz uczenie się na błędach) - ale to też wszystko gdzieś tylko słyszałem więc nie wiem :wink:
Tytuł: Procesory w domowych komputerach
Wiadomość wysłana przez: boundrose w Luty 05, 2006, 11:10:14 pm
przyszlosc komputerow to komputery kwantowe i dna  :wink:

IMO o sztucznej inteligencji bedziemy mogli mowic kiedy taka aI bedzie w stanie przelamwyac schematy. Pierwszym schematem do przelamania bylby jej 'wlasny kod'
Tytuł: Procesory w domowych komputerach
Wiadomość wysłana przez: polluks w Luty 06, 2006, 04:04:34 pm
Cytat: "Tulio"
Ile procesorów by nie łączyli to przez najbliższe lata nie przyśpieszą ich do łącznej mocy 10GHz


O jakiej mocy tu mówisz bo chyba nie mocy obliczeniowej :)
Dzisiejsze superkomputery posiadają moce kilkudziesięciu TF/s "Tera FLOPS"
Dla porównania mój Celeron 900 @ 1035.154 Hz ma zaledwie 339 MF/s  :D

Na chwile obecną najszybszy jest BlueGene /L wydajność 280 TF/s posiada 131072 procesory

więcej informacji można znaleźć na stronie www.top500.org
Tytuł: Procesory w domowych komputerach
Wiadomość wysłana przez: -=redas=- w Luty 07, 2006, 01:49:07 pm
Cytat: "polluks"
Dzisiejsze superkomputery posiadają moce kilkudziesięciu TF/s "Tera FLOPS"



jak juz sie tak nomenklatury czepiamy to moc sie liczy w W (Watt ) :)
Tytuł: Procesory w domowych komputerach
Wiadomość wysłana przez: Pjedre w Październik 01, 2006, 12:37:28 pm
Ja chciałbym jeszcze dodać (o ile nie zostało to jeszcze powiedziane), że ograniczeniem dzisiejszych procesorów jest ich technologia - CMOS. Dla przykładu moc wydzielana (grzanie) jest proporcjonalna do kwadratu częstotliwości pracy takiego układu.
Tytuł: Odp: Procesory w domowych komputerach
Wiadomość wysłana przez: olenka w Lipiec 12, 2021, 12:28:35 pm
Mój komputer ostatnio często się psuje. Dlatego wydaje mi się, że niedługo będą musiała kupić inny. Zastanawiam się nad laptopem poleasingowym ze strony https://at-outlet.pl/komputery-lenovo . Jak sądzicie, czy to dobra opcja?