Naukowy.pl

Techniczne => Informatyka (IT) => Dyskusje => Wątek zaczęty przez: Rejtan w Lipiec 07, 2006, 11:24:35 am

Tytuł: Karta graficzna, "T&L"
Wiadomość wysłana przez: Rejtan w Lipiec 07, 2006, 11:24:35 am
Witam

Mam mniej więcej dobry komputer (laptop). 1500 Mhz, 256 Mb ram itd.
Jednak jest problem z kartą graficzną i przez to wiele gier mi nie chodzi. Karta ma 64 Mb, ale wydaje mi się, że problem jest w tym, że nie obsluguje ona "T&L" ( problem w tym, że nie wiem co to). Jeśli ktoś wie co to jest to "T&L" i móglby mi wyjaśnić co to bylbym bardzo wdzięczny. Możliwe, że karta graficzna jest po prostu za slaba, bo przeciez nooteboki nie sluza do grania w gry.

Nazwa mojej karty graficznej to:
Intel(R) 82852/82855 GM/GME Graphics Controller

Pozrawiam
Tytuł: Karta graficzna, "T&L"
Wiadomość wysłana przez: Przemek w Lipiec 07, 2006, 06:42:39 pm
T&L (Transform & Lighting) możliwość oznacza wykonywania przez kartę graficzną pewnej  obróbki przestrzeni 3D i tym smamym grafiki 3D. Karta posiadająca wsparcie T&L dokonuje obliczeń dotyczącaych zmian geometrii elementów sceny 3D oraz ich oświetlenia. Gdy karta nie posiada takiego silnika, ciężar tych obliczeń spada na procesor. O ile kiedyś gra używająca technologii T&L, mogła chodzić na karcie jej nie posiadającej o tyle dzisiejsze gry koniecznie wymagają aby karta posiadała sprzętowe wsparcie T&L.
Tytuł: Karta graficzna, "T&L"
Wiadomość wysłana przez: Rejtan w Lipiec 09, 2006, 12:35:59 pm
Czyli jedynym wyjściem jest kupienie nowej karty graficznej?
Tytuł: Karta graficzna, "T&L"
Wiadomość wysłana przez: Przemek w Lipiec 09, 2006, 10:58:12 pm
Niestety tak. Być może jest jednak jakiś sposób emulacji T&L ale nigdy o takim nie słyszałem. Poza tym nie byłoby to chyba zbyt wydajne.
Tytuł: Karta graficzna, "T&L"
Wiadomość wysłana przez: wojtek_17 w Lipiec 19, 2009, 08:40:47 am
skoro już mowa o kartach ghraficznych i T&L to mam pytanie...mam kartę ati radeon x1650 series i nie wiem czy ona ma to całe T&L...jak gram w 18 wheels of steel haulin to mi się trochę gierka przycina przeczytałem, że muszę mieć 1 GB RAMu (mam 768 MB RAMu), ale żeby haulin dobrze chodził to trzeba mieć T&L, a nie wiem czy moja karta ma T&L...czy ktoś mógłby mi powiedzić czy ta karta ma T&L...?