Naukowy.pl

Ścisłe => Chemia => Dyskusje => Wątek zaczęty przez: przem_as w Styczeń 04, 2010, 09:16:38 pm

Tytuł: Słodzenie herbaty
Wiadomość wysłana przez: przem_as w Styczeń 04, 2010, 09:16:38 pm
Słyszałem ostatnio, że posłodzenie herbaty obniża jej temperaturę. Wydaje mi się to trochę dziwne, choć nie znam się na tym. Czy można to jakoś uzasadnić?

Powiedzmy, że nie chcemy mieszać, bo to chyba w pewnym stopniu studzi.
Tytuł: Słodzenie herbaty
Wiadomość wysłana przez: Ascara w Styczeń 04, 2010, 09:44:24 pm
Właśnie wydaje mi się, że tylko o to mieszanie chodzi, samo wsypanie cukru wpływające na zmianę temperatury herbaty? Coś mi tu nie gra, trochę bezsensowny wniosek... Nie występują tam zdaje się żadne reakcje, wymagające pobrania energii cieplnej, tak że - moim zdaniem - jedyne sensowne wyjaśnienie, to właśnie to, że herbata ochładza się przy mieszaniu.
Tytuł: Słodzenie herbaty
Wiadomość wysłana przez: _Mithrandir w Styczeń 04, 2010, 09:54:08 pm
Ascara, to tutaj nie ma znaczenia, bo przy mieszaniu bez cukru będzie ten sam efekt :)

Jedyne, co mi teraz przychodzi do głowy, to to, że cukier jest zimniejszy niż herbata i dochodzi do przepływu ciepła, więc temperatura spada, ale to naprawdę znikoma różnica, nieodczuwalna.

Parząc na to inaczej, wiemy, że cukier szybciej rozpuszcza się w wyższej temperaturze (wtedy jest większy/szybszy przepływ ciepła) niż w niższej, stąd wnioskowałbym, że rozpuszczenie cukru pochłania trochę energii.

Tyle jestem w stanie przypuścić ;)

[ Dodano: 4 Styczeń 2010, 21:56 ]
Jeżeli bardzo dużo słodzisz - to może to odczujesz :D
Tytuł: Słodzenie herbaty
Wiadomość wysłana przez: Ascara w Styczeń 04, 2010, 10:03:06 pm
_Mithrandir, no wiem, ale po posłodzeniu się miesza a bez słodzenia po co ;)?
Tytuł: Słodzenie herbaty
Wiadomość wysłana przez: _Mithrandir w Styczeń 04, 2010, 10:13:12 pm
Ale wtedy pytanie przem_asa nie miało by takiego sensu :) W gorącej wodzie cukier rozpuści się także bez mieszania.
Tytuł: Słodzenie herbaty
Wiadomość wysłana przez: Ascara w Styczeń 04, 2010, 10:14:43 pm
To musi sam Przemek powiedzieć w jakim kontekście usłyszał to. Jeśli "Posłodziłem i miałem chłodniejszą herbatę" albo coś takiego, to kto wie, czy nie została zamieszana :D
Tytuł: Słodzenie herbaty
Wiadomość wysłana przez: przem_as w Styczeń 04, 2010, 10:48:13 pm
Chodzi o to, żeby jakoś miarodajnie to porównać. To znaczy albo mieszamy obie w ten sam sposób albo nie mieszamy.
Mnie się również wydaje będzie tak, że odczuwalna przez człowieka temperatura nie będzie wiele się różniła. Po prostu chciałem jakoś zweryfikować to luźne stwierdzenie.
Tytuł: Słodzenie herbaty
Wiadomość wysłana przez: _Mithrandir w Styczeń 04, 2010, 11:04:41 pm
Jeżeli chodzi o sam fakt dodania cukru, no to wydaje mi się, że tak powinno być, pasuje to do tego, co wiem. No i zgadza się z tym, że w zasadzie nie czuć różnicy w temperaturze po posłodzeniu (zrobiłem ankietę w domu :P).
Tytuł: Słodzenie herbaty
Wiadomość wysłana przez: Kris w Styczeń 05, 2010, 09:01:56 pm
Z fizycznego punktu widzenia, i chyba tylko taki ma coś to powiedzenia, jak zaraz postaram się wyjaśnić, to całość jest oczywiście w zgodzie z 2. zasadą termodynamiki (w każdej postaci). Najlepiej to widać z formy 2. zasady termodynamiki: ciało cieplejsze oddaje energię procesem cieplnym do ciała zimniejszego; w formie: entropia wszechświata rośnie byłoby więcej rozumowania.

BTW, Ascara, nie ma czegoś takiego jak energia cieplna, jądrowa itp. To tylko wygodne skróty.

Skoro ma obowiązywać 2. zasada termodynamiki, to herbata musi zmniejszyć temperaturę.

W skali mikro proces rozpuszczania jest dla mnie procesem bardziej fizycznym niz chemicznym, gdyz nie powstają żadne nowe wiązania (przeważnie); ot nawet coś na temat
Cytat: Wikipedia
Rozpuszczanie – proces fizykochemiczny polegający na takim zmieszaniu ciała stałego, gazu lub cieczy w innej cieczy lub gazie, że powstaje jednorodna, niemożliwa do rozdzielenia metodami mechanicznymi mieszanina. Mieszanina taka nazywana jest roztworem, zaś substancja, w której to się odbywa, nazywana jest rozpuszczalnikiem.

Proces rozpuszczania nie jest uważany za reakcję chemiczną, gdyż w wyniku interakcji między substancją rozpuszczaną a rozpuszczalnikiem nie powstają nowe trwałe wiązania chemiczne. Niemniej rozpuszczaniu mogą towarzyszyć procesy rozpadania i tworzenia się nietrwałych wiązań wodorowych, generowanie jonów i struktur nadcząsteczkowych. Procesy te są nazywane solwolizą, solwatacją i dysocjacją elektrolityczną. Jednak główną siłą napędową procesów rozpuszczania są pozostałe, słabe oddziaływania międzycząsteczkowe między substancją rozpuszczaną i rozpuszczalnikiem oraz dążenie układu do osiągnięcia jak najwyższej entropii i jak najniższej energii wewnętrznej.
.

Czyli dla takiego cukru w herbacie, rozpuszczanie widziałbym jako rozbijanie struktury krystalicznej cukru pod wpływem ciepła dostarczonego z herbaty do cukru (tutaj właśnie jest 2. ZT), az te kryształki staną się niewidoczne dla oka.

Podsumowując, temperatura powinna wzrosnąć, ale nie powinno to znacząco, o ile w ogóle, odczuwalne.

Proponowałbym to sprawdzić na herbacie o temp. ok 60-70 stopni Celsjusza i cukrze z lodówki; może wówczas, z herbaty "niepitnej" (chyba, że ktoś wleje w siebie płyn 70 st. Celsjusza) dostaniemy herbatę "pitną".
Tytuł: Słodzenie herbaty
Wiadomość wysłana przez: przem_as w Styczeń 06, 2010, 02:56:41 pm
Dzięki. Czuję teraz, że moje przypuszczenia były jednak uzasadnione.
Cukru do lodówki wkładał nie będę, bo cała sytuacja dotyczyła słodzenia w najbardziej powszechnym przypadku czyli bez cukru z lodówki ;)
Tytuł: Słodzenie herbaty
Wiadomość wysłana przez: Kris w Styczeń 06, 2010, 06:39:44 pm
Ja mimo wszystko prędzej czy później to sprawdzę. Sytuacja z cukrem z lodówki nie jest całkiem oderwana od rzeczywistości. Jeśli ktoś wyjechał ze swojego domu, w którym sam musi palić, to po 2 tygodniowym urlopie, w domu może panować temperatura lodówkowa :)
Tytuł: Odp: Słodzenie herbaty
Wiadomość wysłana przez: Miśka w Październik 21, 2021, 09:39:16 pm
A skoro już mowa o herbacie, to czy macie jakiś jej swój ulubiony rodzaj? Ja owszem, jest to herbata zielona sencha. Wypijam jej kilka filiżanek dziennie. Na stronie internetowej https://coteca.pl/herbata-zielona/237-herbata-zielona-organic-china-sencha.html (https://coteca.pl/herbata-zielona/237-herbata-zielona-organic-china-sencha.html) możecie sobie poczytać, jakie właściwości taka herbata posiada. Być może również i Was przekonają one do tego, aby ją pić.